Puhtaan siirtymän investointien sujuvoittaminen
10.4.2025 – 22.5.2025 | 4 op
Vihreä siirtymä tai puhdas siirtymä viittaa talouden rakenteiden muutokseen, minkä tavoitteena on kestävä kasvu ja hiilineutraali yhteiskunta.
Tämä koulutus tarjoaa kattavan perehdytyksen puhtaan siirtymän hankkeiden rahoitusmahdollisuuksiin. Kurssilla opit tunnistamaan erilaisia kotimaisia ja kansainvälisiä rahoitusinstrumentteja, ymmärtämään niiden hakuprosessit sekä huomioimaan vastuullisuusvaatimukset rahoituspäätöksissä. Koulutus antaa käytännönläheistä tietoa muun muassa erilaisista rahoittajista, innovaatio-, tutkimus- ja kehitysrahoituksesta sekä EU-taksonomiasta ja ESG-raportoinnista.
Puhdas siirtymä
Kattava katsaus rahoitusmahdollisuuksiin
- Saat kokonaisvaltaisen käsityksen vihreän siirtymän/ puhtaan siirtymän hankkeiden rahoitusmahdollisuuksista.
- Opit, miten hakea rahoitusta ja valmistella hakemuksia sekä kotimaisille että kansainvälisille rahoittajille.
- Ymmärrät, miten vastuullisuus ja ESG-vaatimukset vaikuttavat rahoituspäätöksiin.
- Verkostoidut muiden alan toimijoiden kanssa ja saat arvokasta vertaistukea.
Puhtaan siirtymän -koulutus antaa sinulle
Koulutuksen jälkeen hallitset vihreän siirtymän/ puhtaan siirtymän hankkeiden rahoituksen kokonaiskuvan ja osaat hyödyntää saatavilla olevia rahoitusmahdollisuuksia oman organisaatiosi tai hankkeesi hyväksi. Saat käytännönläheiset ja ajankohtaiset valmiudet puhtaan siirtymän hankkeiden rahoituksen onnistuneeseen hakemiseen ja hallintaan:
- Ymmärrät eri rahoitusvaihtoehdot – Saat kattavan käsityksen niin kotimaisista kuin kansainvälisistä rahoitusmahdollisuuksista, mukaan lukien innovaatiorahoitus, tutkimus- ja kehittämisrahoitus sekä projektirahoitus.
- Osaat hakea rahoitusta tehokkaasti – Opit tunnistamaan oikeat rahoitusinstrumentit ja hakemaan rahoitusta hankkeellesi strategisesti ja vaikuttavasti.
- Hallitset vastuullisuuden vaatimukset – Ymmärrät, miten EU-taksonomia, vastuullisuusraportointi ja ESG-vaatimukset vaikuttavat rahoituspäätöksiin.
- Opiskelet joustavasti, saat tukea ja kasvatat verkostojasi – Verkkototeutus mahdollistaa opiskelun omaan tahtiin, ja saat tuen asiantuntijoiltamme koko koulutuksen ajan. Lisäksi pääset varkostoitumaan muiden puhtaasta siirtymästä kiinnostuneiden henkilöiden kanssa.
Koulutuksen sisältö
- Vihreän siirtymän/ puhtaan siirtymän hankkeita tukevat rahoitusinstrumentit ja hakuprosessit
- Erilaiset rahoitukset mm. innovaatiorahoitus, tutkimus- ja kehittämisrahoitus, skaalausrahoitus, projektirahoitus
- Kansainväliset rahoitusmahdollisuudet
- Erilaiset kansainvälisen rahoituksen mahdollisuudet
- Toiminta ja prosessit kansainvälisten rahoittajien kanssa
- Pääomamarkkinoiden ja rahoitusympäristön asettamat reunaehdot vastuullisuuden näkökulmasta
- EU-taksonomia
- Vastuullisuusraportointi (ESG)
Kohderyhmä
Koulutuksen pääasiallista kohderyhmää ovat vihreän siirtymän/ puhtaan siirtymän hankkeita toteuttavat yritykset. Koulutuksen tavoitteena on, että koulutukseen osallistunut osaa hakea kotimaista ja ulkomaista rahoitusta puhtaan siirtymän hankkeeseen ja ymmärtää vastuullisuuden merkityksen rahoituspäätöksissä.
Koulutukseen ovat tervetulleita kaikki! Erityistä ennakko-osaamista ei vaadita – kiinnostus puhtaan siirtymän hankkeiden rahoitukseen riittää.
Kouluttajat
Ramboll-koulutuksiin osallistumalla saat ensikäden tietoa suoraan alan asiantuntijalta. Kaikki Rambollin kouluttajat toimivat koulutustoimen ohessa myös koulutusteeman asiantuntijoina, työskentelevät tiiviisti yrityksissä konsultteina ja tuntevat käytännössä yritysten arjen haasteet.
- Maija Tenhunen toimii strategisen vastuullisuuskonsultoinnin liiketoiminnan vetäjänä Ramboll Suomessa. Hänellä on noin 15 vuoden kokemus yritysvastuusta ja liiketoiminnan kehittämisestä suomalaisissa ja kansainvälisissä yhtiöissä eri toimialoilla. Hän työskentelee vihreän rahoituksen parissa auttaen yhtiöitä kehittämään liiketoimintaa ja arvonluontia kestäväksi ja auttaa rahoittajia tekemään vihreitä sijoituksia. Hän on tukenut yhtiöitä ESG- ja vastuullisuusasioissa mm. lainaehtojen täyttämisessä, yrityskauppatilanteissa sekä listautumisvaiheessa esimerkiksi tummanvihreän Artikla 9 ja EU taksonomiakriteerien mukaisuuden saavuttamiseksi. Työssään Maija tukee yhtiöiden johtoryhmiä ja heille raportoivia tahoja. Hän on myös luennoinut vastuullisuusasioista suomalaisten yliopistojen maisteri- ja MBA-ohjelmissa. Maija on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri. Hän on Teknologiateollisuus ry:n rahoitustyöryhmän jäsen.
- Joel Jokivuorella on useamman vuoden kokemus yritysjärjestelyistä ja investointien rahoituksesta erityisesti vihreän siirtymän saralla. Parhaillaan hän työskentelee Rambollin liikkeenjohdon konsultoinnissa pääasiassa energiasektorin kaupalliseen ja yritysjärjestelyihin liittyvän neuvonannon parissa ympäri Pohjoismaita. Hänellä on myös taustaa vihreän siirtymän hankkeiden ja yhtiöiden projekti- ja kasvurahoituksesta. Koulutukseltaan Joel on kauppatieteiden maisteri.
- Saara Karjalainen on työskennellyt yli 7 vuoden ajan vastuullisuuden, strategiatyön ja organisaation kehitysprojektien parissa. Hänellä on monipuolinen kokemus vastuullisuuden eri teemoista kuten kestävästä rahoituksesta ja sääntelystä, ja hänellä on kokemusta innovaatiorahoituksen hakemisesta. Koulutukseltaan Saara on ympäristötekniikan diplomi-insinööri.
Koulutuksen projektipäällikkö, Mira Helve
- Miralla (M.Sc) on monipuolinen yli 8 vuoden työkokemus energia-alalta, johon kuuluu työskentely energiantuotantojärjestelmien konsepti- ja kannattavuusprojekteissa sekä teollisuudessa. Mira työskentelee tällä hetkellä Ramboll Finlandin Energy Systems -yksikössä District Energy-tiimin ryhmäpäällikkönä, energiakonsultoinnin asiantuntijana sekä projektipäällikkönä, jossa hankkeet käsittelevät energiantuotannon kehittämistä sekä vihreää siirtymää.
Koulutuskoordinaattori, Petra Lattunen
- Petra (Ympäristöekologi (FM) ja AmO (TAMK) auttaa koko koulutuksen ajan opintojen ohjauksessa sekä Totaraan (verkko-oppimisympäristö) liittyvissä asioissa. Petra työkentelee Rambollilla HSEQ johtavana asiantuntijana sekä koulutusvastaavana. Hänellä on yli 20 vuotta työkokemusta eri ympäristö- ja koulutusalan tehtävistä.
Hinta
Koulutus on maksuton.
Toteutus
Koulutus toteutetaan etäopiskeluna verkon kautta. Saat ilmoittautumisajan päätyttyä sähköpostiisi osallistumislinkin ja ohjeet verkkokoulutukseen osallistumiseen. Koulutukseen osallistujalla tulee olla käytössään nettiyhteys ja tietokone tai muu laite, jotta opiskelu onnistuu käytännössä. Koulutus ei kuitenkaan edellytä erityistä tietoteknistä osaamista.
- Verkko-opetus: Interaktiiviset luennot Teams-alustalla
- Ryhmätyöt ja keskustelut: Pienryhmäkeskustelut ja ryhmätyöskentely tukevat oppimista
- Osallistava oppiminen: Käytössä sähköisiä oppimistyökaluja kuten Mentimeter ja MURAL
- Itseopiskelu: Joustava oppimisympäristö Totara tukee itsenäistä opiskelua ja materiaalien läpikäyntiä omaan tahtiin
- Ohjaus ja tuki: Ammattitaitoinen ohjaus ja henkilökohtainen tuki koko koulutuksen ajan
Teams-luennot:
Koulutukseen sisältyy neljä Teams-luentoa. Luoennoille ei ole pakollista osallistua livenä. Teams-tallenteet ovat opiskelijoiden käytettävissä verkko-oppimisympäristössä koko koulutuksen ajan. Teams-liveopetuksen lisäksi opintoja suoritetaan itsenäisesti Rambollin verkko-oppimisympäristössä. Teams-liveopetuksen ajakohdat:
- 10.4.2025 klo 13-16
- 24.4.2025 klo 13-16
- 8.5.2025 klo 13-16
- 22.5.2025 klo 13-16
Ilmoittaudu
Ilmoittautumisaika: 24.2.2025 – 4.4.2025
Ilmoittautuminen päättyy 4.4.2025 klo 23.59. Ilmoittautumisajan päätyttyä, jos haluat vielä tiedustella mahdollisuutta osallistua koulutukseen, ota yhteyttä mira.helve@ramboll.fi
Tervetuloa mukaan kehittämään osaamistasi ja edistämään puhtaan siirtymän hankkeiden rahoituksen onnistumista!
Koulutus on Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittama. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.
Koulutus on rahoitettu Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineellä (RRF), joka on EU:n elpymisvälineen (Next Generation EU) suurin ohjelma. Rahoituksen on myöntänyt Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.