luontoaiheiset-aamukahvit

Kuppi luonnon rauhaa | Luontoaiheiset aamukahvit

Ajankohtaisia teemoja, parhaita käytäntöjä ja inspiroivia esimerkkejä yritysten ja organisaatioiden luontotyöstä

Luonto liittyy jokapäiväiseen elämäämme ja sen tilan heikkeneminen vaikuttaa meihin kaikkiin. Avoin ja jatkuva keskustelu on avainasemassa ratkaisujen löytämisessä ja kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. Haluamme edistää ratkaisukeskeistä keskustelua luontoteemojen ympärillä säännöllisillä virtuaalisilla aamukahveilla – tervetuloa mukaan innostumaan luontoaiheista!

Saara Vauramo toimii Rambollissa luontoyksikön vetäjänä ja johtavana asiantuntijana. Hänellä on vuosien kokemus luontotehtävistä eri näkökulmista. Hän on aiemmin toiminut muun muassa Lahden kaupungin ympäristöjohtajana vastaten esimerkiksi ympäristöpääkaupunkivuodesta 2021.

Saara-aamukahvi-luonnon-rauhaa

Kuppi luonnon rauhaa: Mitä ovat kasvun myytit ja millainen on kaupunkien uusi, luontopositiivinen elinvoima?  

Ennen kaupunkien luontofoorumia, torstaina 4.9, pureudumme kasvun myytteihin ja keskustelemme erityisesti kaupunkien kasvu-, elinvoima- ja luontopositiivisuustavoittelun haasteista ja yhteisistä mahdollisuuksista. Pohdimme muun muassa kysymystä: millaisia kaupunkien uudet kasvun määritykset voisivat olla, jotta luontokadon pysäyttäminen olisi aidosti tehtävissä? 

Aiheesta aamukahveillamme keskustelemassa Rambollin kaupunkisuunnittelun kehityspäällikkö Tiia Valtonen. Vieraileva puhuja julkaistaan myöhemmin. 

  • Tiia Valtonen on erikoistunut projekteihin ja kehitystehtäviin, jotka haastavat perinteiset kaupunkisuunnittelun lähestymistavat. Hän edistää kokonaisvaltaisia ja ennakoivia aloitteita, jotka tukevat uusiin ajattelutapoihin siirtymistä. Hän keskittyy työssään ratkaisemaan ekologisia haasteita ja muuttamaan kaupunkisuunnittelun paradigmoja soveltamalla systeemiajattelua ja uusiutuvaa lähestymistapaa.  

Kohderyhmä

Luontoaamukahvimme “Kuppi luonnon rauhaa” soveltuvat kaikille, jotka edistävät organisaatioiden luontotyötä tai pohtivat luontoaiheita työ- tai opiskeluroolissaan.

Aamukahvien ajankohdat

  • 13.2.2025 (Katso tallenne alta)
  • 10.4.2025 (Katso tallenne alta)
  • 5.6.2025 (Katso tallenne alta)
  • 4.9.2025

Aamukahvien tallenteet

Tekoäly on jo muuttanut tapaamme työskennellä. Se on uusi ”työkalupakkimme”, joka oppii nopeasti datasta, tukee ihmistä arjessa ja työssä, ja tuo tehokkuutta, tarkkuutta ja uusia mahdollisuuksia lähes kaikille aloille. Kyse ei ole enää tulevaisuudesta, vaan tästä hetkestä – tekoälyn hyödyntäminen määrittää kehityksen suunnan.   

Tekoäly auttaa meitä tekemään entistä vaikuttavampaa ja datalähtöisempää luontotyötä niin yrityksissä kuin kunnissa ja kaupungeissa. Miten tekoälyä voi tai voisi hyödyntää luontovaikutusten arvioinneissa?  

Aiheesta olivat Maailman ympäristöpäivän aamukahveillamme keskustelemassa Rambollin asiantuntija Juho Jolkkonen ja Itä-Suomen yliopiston tutkija Tuulia Puustinen.  

Ympäristö-DNA (engl. environmental DNA, eDNA) tarkoittaa eliöiden ympäristöön, kuten veteen, maaperään tai ilmaan jättämää DNA-jälkeä. Tätä DNA:ta voidaan kerätä ja analysoida tunnistamaan alueella eläneitä lajeja, että niitä tarvitsee suoraan havaita tai pyydystää.

Ympäristö-DNA:ta käytetään muun muassa

  • Luonnon monimuotoisuuden seurannassa (esim. uhanalaisten tai vieraslajien havaitseminen)
  • Vesistöjen ja maaperän tilan arvioinnissa
  • Arkeologisissa ja paleontologisissa tutkimuksissa (esim. muinais-DNA:n analysointi)

Menetelmä on tehokas: se mahdollistaa laajojen alueiden lajiston kartoittamisen perinteisiä menetelmiä nopeammin ja tarkemmin.

Kutsuimme aamukahveillemme aiheesta keskustelemaan SpringDNA:n toimitusjohtaja Saara Suurlan. Saara suhtautuu intohimoisesti luonnon monimuotoisuuteen sekä ympäristöDNA (eDNA) -teknologiaan. Saara on toiminut myös innovaatio- ja vientijohtajana sekä liiketoiminnan kehittäjänä 17 vuoden ajan digi- ja kestävyysaiheissa. SpringDNA on viime vuosina kehittänyt erilaisia ympäristöDNA-menetelmiä mm. viitasammakon ja raakkujen esiintymisen selvittämiseen sekä luonnontilan arvioinnin seurantaan.

Luonnon ennallistaminen tarkoittaa ihmisen muuttamien tai heikentämien ekosysteemien palauttamista lähemmäs niiden luonnontilaista tilaa. Ennallistamisella pyritään parantamaan luonnon monimuotoisuutta, ekosysteemien toimivuutta ja niiden kykyä sopeutua ilmastonmuutokseen. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi soiden vesitasapainon palauttamista, metsien monimuotoisuuden lisäämistä tai jokien ja purojen luonnontilan elvyttämistä.

Euroopan unionin biodiversiteettistrategian mukaisesti vähintään 30 % heikentyneistä ekosysteemeistä ennallistetaan vuoteen 2030 mennessä. Osana strategiaa EU:ssa tuli vuonna 2024 voimaan ennallistamisasetus, joka määrittelee yhteiset tavoitteet. Ennallistamisen keinot päätetään kussakin jäsenmaassa ja Suomella on kaksi vuotta aikaa tehdä suunnitelma asetuksen toteuttamiseksi.

Ennallistamisesta olivat aamukahveillamme keskustelemassa Saara Vauramo ja Panu Kuokkanen. Panu aloitti Rambollissa vuonna 2024 toimien tätä ennen Metsähallituksen luonnonsuojelupäällikkönä. Panu on toiminut myös suojelubiologina sekä ennallistamisen ja luonnonhoidon asiantuntijatiimin vetäjänä 15 vuoden ajan.

Tietoja

Webinaari

Kuppi luonnon rauhaa | Luontoaiheiset aamukahvit

Aiheet

  • Ilmasto
  • Luontokato
  • Luontotavoitteet
  • Vastuullisuus
  • Vihreä siirtymä
  • Ympäristövaikutukset

Hinta

Ilmainen

Ajankohta

Seuraava webinaari
04.09.2025

klo 9.00-9.30

Lisätietoja

SAVAU

Saara Vauramo

Yksikönpäällikkö+358 44 493 9976Finland