bow-tie-riskienhallinta-teollisuudessa

Bow tie -analyysi riskienhallinnassa | Perusteet

Bow tie -analyysin vahvuus on monimutkaisten skenaarioiden selkeä visualisointi tavalla, joka tukee tiedon välitystä erilaisilla sidosryhmille.

Bow tie -analyysin käsitteet ja -kaavioiden rakenne

Bow tie – Perusteet -koulutus antaa kattavan käsityksen bow tie -analyysistä, eli rusettianalyysistä, joka on riskianalyysityökalu erilaisten riskiskenaarioiden visualisointiin. Bow tie -analyysi soveltuu niin prosessiteollisuuden kuin muidenkin teollisuudenalojen riskienhallinnan työkaluksi, sillä sen vahvuus on monimutkaisten skenaarioiden selkeä visualisointi tavalla, joka tukee tiedon välitystä erilaisilla sidosryhmille.

Tervetuloa saamaan syvempää osaamista tähän mainioon menetelmään liittyen ja oppimaan, miten sinun organisaatiosi voisi hyötyä bow tie -analyysistä!

bow-tie-riskienhallinta-teollisuudessa

Saat hyvän käsityksen bow tie -analyysin luonteesta ja sen hyödyntämismahdollisuuksista omassa organisaatioissasi. Koulutus sopii erittäin mainiosti esimerkiksi pohjatiedoksi bow tie -työpajoihin osallistumiseen. Koulutuksessa esitellään yksityiskohtaisesti bow tie -analyysin käsitteet ja -kaavioiden rakenne. Lisäksi tehdään käytännön harjoitteita, joissa osallistujat pääsevät testaamaan opittuja taitoja.

Bow tie -analyysi on organisaatiolle arvokas työkalu riskiskenaarioiden kommunikointiin niin johtoportaalle kuin työntekijöillekin. Monista muista riskianalyysimenetelmistä poiketen menetelmä soveltuu loistavasti myös ihmisen toiminnasta (ns. human factor) johtuvien riskien analysointiin ja käsittelyyn. Bow tie -analyysiä hyödynnetään teollisuuden riskienhallinnassa maailmalla laajalti, mutta Suomessa sen potentiaalia ei ole vielä täysin hyödynnetty.

 • Johdanto bow tie -analyysiin ja sen merkitykseen teollisuuden riskienhallinnassa.
 • Katsaus bow tie -analyysin keskeisiin komponentteihin ja niiden välisiin suhteisiin.
 • Käytännön esimerkkejä ja harjoituksia, jotka auttavat soveltamaan oppimaasi omassa organisaatiossasi.
 • Vinkkejä, kuinka integroida bow tie -analyysi osaksi organisaatiosi laajempaa turvallisuuden hallintajärjestelmää.
 • Lisäksi opit kehittämään tehokkaita suojaustenhallintastrategioita ja tunnistamaan inhimillisen virheen merkityksen riskienhallinnassa.

Koulutuksen sisältö

Koulutuksessa keskitymme seuraaviin aiheisiin:

 • Bow tie -analyysi
 • Barrier management
 • Suojaustenhallinta
 • Riskienhallinta
 • Riskianalyysi
 • Inhimillinen virhe
bow-tie-riskienhallinta-teollisuudessa

Bow tie -analyysi: Tutustumme bow tie -analyysin perusperiaatteisiin, sen keskeisiin elementteihin – kuten vaarat, top eventit, uhkatekijät, seuraukset, sekä ehkäisevät ja lieventävät kontrollit – ja niiden soveltamiseen käytännön riskienhallinnassa.

Barrier management (Suojaustenhallinta): Käsittelemme suojaustenhallinnan merkitystä bow tie -analyysissä, keskittyen erityisesti siihen, miten erilaiset fyysiset, tekniset ja organisatoriset esteet voivat estää vaaratilanteiden eskaloitumisen tai vähentää niiden seurauksia.

Riskienhallinta: Tarjoamme käsityksen riskienhallinnan prosesseista ja käytännöistä, mukaan lukien riskien tunnistaminen, arviointi ja hallinta, sekä näiden integroiminen osaksi organisaation laajempaa turvallisuuskulttuuria.

Riskianalyysi: Syvennymme riskianalyysin menetelmiin ja tekniikoihin, mukaan lukien kuinka bow tie -analyysiä voidaan käyttää osana laajempaa riskianalyysiprosessia.

Inhimillinen virhe: Tarkastelemme inhimillisen virheen roolia riskienhallinnassa ja kuinka bow tie -analyysi voi auttaa tunnistamaan ja hallitsemaan inhimillisen toiminnan aiheuttamia riskejä.

Kohderyhmä 

Koulutuksessa keskitytään bow tie -analyysin perusasioihin, joten aiempaa osaamista teemasta ei vaadita. Koulutus soveltuu sinulle, jos haluat syvempää osaamista bow tie -analyysiin liittyen tai tarvitset lähtötiedot bow tie -työpajoihin osallistumiseen. Koulutus sopii erinomaisesti esimerkiksi:

 • Turvallisuusasiantuntijoille
 • Riskienhallinnan ammattilaisille
 • Kenelle tahansa teollisuuden parissa työskentelevälle, joka haluaa parantaa turvallisuuskulttuuria ja ymmärrystä riskienhallinnasta organisaatiossaan.

Koulutus tarjoaa osallistujille sekä teoreettista tietoa että käytännön työkaluja riskienhallinnan tehostamiseen. Käytännön esimerkkien ja harjoitusten avulla saat arvokkaita taitoja, joita voit soveltaa omassa työssäsi.

Kouluttaja

Kouluttajillamme on pitkä käytännön kokemus erityyppisistä alan työtehtävistä ja korostamme koulutuksissa käytännön kokemuksia turvallisuusprosessien kehittämisessä.

Ramboll-koulutuksiin osallistumalla saat ensikäden tietoa suoraan alan asiantuntijalta. Kaikki Rambollin kouluttajat toimivat koulutustoimen ohessa myös koulutusteeman asiantuntijoina, työskentelevät tiiviisti yrityksissä konsultteina ja tuntevat käytännössä yritysten arjen haasteet.

 • Amanda Ilkko on kemian tekniikan diplomi-insinööri ja asiantuntija, jolla on prosessiturvallisuudesta seitsemän vuoden kokemus. Hänen erityisosaamisaluettaan on riskienarvioinnit, kemikaaliluvitus sekä bow tie -analyysi.

Hinta

320,00 € / osallistuja (alv 0%) – koulutus laskutetaan koulutuksen jälkeen.

Mikäli ilmoittautuminen koulutukseen perutaan kolme (3) päivää ennen koulutuksen alkua tai tätä lähempänä koulutusajankohtaa, peruutetusta ilmoittautumisesta peritään 50 % koko koulutuksen hinnasta.

Toteutus

Koulutus toteutetaan etäopiskeluna verkon kautta. Saat ilmoittautumisajan päätyttyä sähköpostiisi osallistumislinkin ja ohjeet verkkokoulutukseen osallistumiseen.

Koulutukseen osallistujalla tulee olla käytössään nettiyhteys ja tietokone tai muu laite, jotta opiskelu onnistuu käytännössä. Koulutus ei kuitenkaan edellytä erityistä tietoteknistä osaamista.

Ilmoittautuminen 

Sähköisellä ilmoittautumislomakkeella pyydetään täydelliset henkilötiedot, tiedot annetaan suojatussa yhteydessä ja ne tallentuvat Rambollin tietojärjestelmään. Tarkemmat tiedot henkilötietojen käyttämisestä tietosuojaselosteessa.

Koulutus on verkkokoulutus. Osallistumislinkki koulutukseen toimitetaan sähköpostitse noin viikkoa ennen koulutustilaisuuden ajankohtaa.

Tervetuloa!

Voimme räätälöidä koulutuksen yrityksenne tarpeita vastaavaksi. Ota yhteyttä!

Kurssi Content

Tietoja

Verkkokoulutus

Bow tie -analyysi riskienhallinnassa | Perusteet

Aiheet

 • Bow tie -analyysi
 • Riskien hallinta
 • Työturvallisuus

Hinta

320 €. Hinta per osallistuja (alv 0%)

Ajankohta

Koulutus
03.10.2024

klo 12.00 - 15.30

Kouluttaja

ILKAM

Amanda Ilkko

HSEQ johtava asiantuntija

Lisätietoja

PELAT

Petra Lattunen

Koulutusvastaava+358 45 6523213